Hundens betydelse i vården

Boken Hundens betydelse i vården har Peter Strang skrivit tillsammans med professor Barbro Beck-Friis och veterinären Anna Beck-Friis.

Peter Strangs avsnitt handlar om en intevjustudie som jag gjorde med svårt sjuka cancerpatienter i palliativ hemsjukvård. Målet var att undersöka vilken betydelse hunden hade när man var var svårt sjuk och om relationen förändrats. Det visade sig att hunden var både en samtalspartner när man inte orkade prata med familjen, en "aktivator" som gjorde att man kom ut trots sin sjukdom och ett stort psykologiskt och kärleksfullt stöd när man var ledsen. Hundens förmåga att avläsa kroppsspråk och att stödja även vid dödsångest var påtaglig.

I boken sammanfattar Peter Strang också en aktuell forskning som rör hundens betydelse vid bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar.

Professor Barbro Beck-Friis som 2007 utsågs till hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet Ultuna skriver om hundens betydelse i olika vårdsammanhang, bl.a. om möjligheter och hinder vad gäller husdjur i det särskilda boendet. Anna och Barbro Beck-Friis skriver om sorgen över att mista sin hund som man känt kärlek för.

Boken kan beställas via nätbokhandel till exempel Adlibris eller Bokus

 

Boken handlar om hunden som stöd och "samtalspartner" vid sjukdom.